Пиляння стовбурів дерев на дрова та екологічна робота
Чи то взимку для каміна, чи влітку для очагу в саду: самостійно напиляні дрова роблять вогнище ще більш оригінальним і дешевшим. Крім того, самостійно напиляні дрова є частиною екологічно стійкого лісового господарства, в якому використовується лише стільки деревини, скільки зростає. Це дозволяє зберегти ліси та уникнути довгих шляхів транспортування, які виникають при торгівлі деревиною. Звичайно, це також стосується дерев, зрізаних у власному саду та на луках, які будуть перероблені таким чином.
На першому етапі ми рекомендуємо обробити стовбури, частини стовбурів і сучки до зручних шматків розміром у метр. Ви також можете зробити це безпосередньо там, де було зрізано дерево. Якщо у вас є сертифікат на використання ланцюгової пили, ви можете використовувати її в лісі. Без сертифікату ви можете працювати в лісі лише сокирою та ручною пилою. На другому етапі розколіть метрове поліно, а потім розпиліть розколені поліна на козлах, щоб отримати готові шматки дров. Ми покажемо вам крок за кроком, як пиляти власні дрова.
Розпилювання стовбура самостійно – покроково
Спочатку ми покажемо вам, як на першому кроці обрізати стовбур до більш зручної метрової довжини. Це можна зробити безпосередньо на землі або на самостійно виготовленій підставці. Якщо ваша мотопила вже часто використовувалась, перш ніж пилити дрова, переконайтеся, що ланцюг пили достатньо заточений. Якщо ланцюг вже затупився, зверніться до дилера компанії STIHL для технічного обслуговування вашого інструменту або прочитайте у нашому посібнику, як самостійно заточити ланцюгову пилу.
Розпилювання стовбура на землі
Якщо стовбур лежить на землі, наприклад, у лісі або на газоні в саду, ви можете розпиляти стовбур безпосередньо на землі за допомогою мотопили. Під час роботи на землі стежте за тим, щоб мотопила не торкалася землі, оскільки це призведе до затуплення ланцюга. Однак перед початком пиляння переконайтеся, що стовбур не може відкотитися. За потреби зафіксуйте його клинами або дрібними шматками деревини.